От 15 октомври всички работещи в Италия - както в обществения, така

...
От 15 октомври всички работещи в Италия - както в обществения, така
Коментари Харесай

На работа в Италия - само със "зелен"паспорт"

От 15 октомври всички работещи в Италия - както в публичния, по този начин и в частния бранш, са длъжни да имат  " Зелен паспорт "  - т.е. или да са имунизирани, или да са тествани отрицателно. В противоположен случай ще бъдат уволнени, пише .

Марио Драги настояваше за приемане на твърдата мярка и най-после получи поддръжката на всички съдружни сътрудници. От 15 октомври всички работещи в Италия са длъжни да имат така наречен Зелен паспорт. Това значи: който желае да отиде на работа, би трябвало да даде уверение за получена ваксина против COVID-19 или негативен тест.

" Разширяваме задължението за владеене на " Зеления паспорт " - то към този момент ще важи както за публичния, по този начин и за частния бранш. Правим го заради две съществени аргументи: с цел да създадем работните места по-сигурни и с цел да подсилим имунизационната акция ", сподели здравният министър Роберто Сперанца.

Т.нар. Зелен паспорт съдържа информацията за това дали притежателят е имунизиран против COVID-19, дали е прекарал скоро болестта, или дали през последните 48 часа е тестван отрицателно за ковид.

" Не можем да си позволим есен, в която вирусът още веднъж да набере мощ и да ни принуди още веднъж да въведем ограничавания. Защото те биха се отразили на икономическото развиване, т.е. на работните действия във всяка сфера. Поради това считам, че този указ е и икономическа мярка ", сподели министърът на труда Андреа Орландо.

Солени санкции за работодателите

Онези, които след 15 октомври нямат " Зелен паспорт " и заради това не могат да отидат на работа, рискуват да бъдат уволнени - в публичния бранш след 5 дни, а в частния - незабавно. Работодателите могат да оферират и опцията работа от у дома, само че това въпреки всичко не е допустимо за всички браншове и всички типове трудова активност. Прието е също по този начин, че работодателите, които не управляват статута на своите служащи, ще бъдат глобявани - с до 1500 евро. Фактически след 15 октомври само пенсионерите, безработните и домакините няма да бъдат наранени от новата мярка.

Към момента 75% от италианците над 12 години са изцяло имунизирани. А отсега нататък тестванията за възрастни не би трябвало да костват повече от 15 евро, за деца - не повече от 8 евро, реши държавното управление в Рим. 

В момента " Зеленият паспорт " е наложителен за визитата на заведения за хранене, кина, спортни мероприятия, пътуването с влакове, рейсове и вътрешни полети. Срещу въвеждането му на доста места се организираха митинги. Що се отнася до специалностите от здравния бранш - в Италия задължението за имунизация против COVID-19 е реалност от известно време насам.

Кой е длъжен да се имунизира във Франция и Гърция

Задължение за имунизиране на личния състав в здравния бранш има към този момент и във Франция. Само ден след влизането му в действие, са били съкратени 3000 здравни служащи - защото не са били имунизирани. А доста други сами са напуснали, разгласи здравният министър Оливие Веран пред немската частна телевизия RTL. Според него, няма да се стигне до неналичия в обслужването на пациентите в лечебните заведения.

Засегнати от нововъведеното обвързване за имунизация са към 2,7 милиона души - става дума за личния състав в лечебните заведения, старческите домове и пожарникарите. 70% от французите са изцяло имунизирани. Но в последно време се вижда закъснение на имунизационната акция.

И в Гърция здравните служащи са задължени да се имунизират - правилото влезе в действие на 1 септември. В съвсем всички лечебни заведения неимунизираният медицински личен състав е бил освободен от работа. Само два дни след приключването на периода здравният министър Танос Плеврис заяви, че към 7000 здравни служащи са били освободени от системата заради тази причина. Освен здравните служащи, в Гърция на наложителна имунизация подлежат и военните. От средата на септември неимунизираните би трябвало да заплащат сами тестванията за COVID-19. Работодателите пък имат право да изискват от своите служащи и чиновници до два теста седмично.

Както във Франция, по този начин и в Гърция имаше всеобщи митинги против наложителните имунизации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР